Multiplă campioană a României, fost căpitan al naționalei de senioare, Monika Brosovszky-Boriga a fost liderul SCM Timișoara, atât sezonul trecut, la promovare, cât și sezonul acesta, în Liga Națională. De șapte ori campioană a României, Brosovszky a mai jucat în Ungaria și în Spania.

Legenda baschetului românesc născută la 12 martie 1974, la Arad, Monika ar mai fi jucat un sezon, dar desființarea formației de baschet feminin de la SCMT a făcut-o să ia o decizia retragerii din postura de jucătoare.

Cum a fost sezonul 2017/2018 pentru tine?

În primul rând, vreau să mulțumesc tuturor, în special președintelui Ilie Trițoiu pentru că mi-a dat posibilitatea să simt din nou plăcerea jocului. Le muțumesc celor din staff, fetelor, tuturor; a fost un grup deosebit, ne-am simțit bine și consider că am produs rezultate bune, locul  al cincilea în campionat și semifinală de Cupă a României.

Monika Brosovszky 23 alb violetȘi ați fost la un meci de semifinalele campionatului…

Da. Întotdeauna este loc de mai bine, dar pentru primul an de Ligă Națională eu cred că am avut rezultate foarte bune.

Cum te-ai simțit din punct de vedere fizic? Știu că la un moment dat aveai probleme la genunchi…

Problemele acelea le am de șase-șapte ani, dar le țin sub control. M-am simțit excelent în teren, acolo e pasiunea mea. Când faci ceea ce-ți place e normal să dai totul și să iasă. Nu de fiecare dată, că mai sunt și zilele proaste, dar de multe am fost mulțumită cu ceea ce am realizat.

Din păcate, recent a venit vestea desființării SCM Timișoara.

Trist, mi-a părut rău să aud asta. Eu aveam de gând să mă retrag, dar pentru că am fost un grup atât de frumos aici și lumea din Timișoara a fost extraordinară – președinte, staff-ul, jucătoarele, suporterii – m-am decis să mai joc un sezon, ultimul. Acum, că așa s-a întâmplat, cred că e gata  pentru mine, închei cariera…

Crezi sau chiar e gata?

Gata… Gata, poate și ăsta e un semn, iar de data aceasta mă retrag așa cum am vrut, așa cum am visat.

Nu te mai curtează Aradul?

Ba da, mi-a făcut o ofertă. Dar nu este vorba numai despre Arad, ci și de alte echipe, însă nu voi continua. Mă voi concentra mai mult pe copil, pe familie. Oricum, mi-a fost foarte greu, am făcut  sacrificii, am făcut naveta, a fost mult pentru mine.

Te faci antrenoare?

Da, încep cu grupe de copii și vom vedea ce aduce viitorul. Deocamdată, nu îmi fac planuri pe termen lung.

La decizia retragerii a contribuit și decizia FRB de a impune o taxă de 500 de euro/sezon jucătoarelor de peste 35 de ani care vor să se legitimeze în sezonul 2018/2019?

Nu a constituit un element decisiv, dar am fost șocată când am aflat de regulă. Nu aș vrea să comentez prea mult, dar nu mi se pare corect, mai degrabă este o discriminare. Nu e OK, mai ales că toate care am fi în această situație am jucat ani întregi sub tricolor.

Ești coordonatoarea naționalei de junioare U18 și vă aflați în cantonmant la Oradea. Pentru ce vă pregătiți?

Vom avea Campionatul European, Divizia B, în Austria. Fetele se mișcă foarte și sunt șanse reale să promovăm. Ni s-au alăturat cinci fete care au evoluat și pentru naționala U20: Irina Părău, Alexandra Ghiță, Nicoleta Orban, Maria Ferariu și Carla Popescu. Dacă vom ști să creștem aceste generații, baschetul feminin românesc va avea un viitor.

”Pentru mine, Monika este în primul rând un om cu un caracter de excepție si abia după aceea o mare jucatoare. Sunt onorat că am avut ocazia sa lucram doi ani împreună și nu pot decât să-i mulțumesc pentru tot. De asemenea, pentru faptul ca a decis să-și încheie cariera după perioada petrecută la Timisoara m-am gandit să-i organizam un meci de retragere, așa cum merită o mare campioană. Am și vorbit despre acest lucru cu Moni și ne-am gândit la data de 7 septembrie. Vrem sa fie ceva special, care să-i rămână mereu în amintire, la care să invite toate persoanele pe care ea își dorește să le aiba alături la acest eveniment”

Ilie Trițoiu, președintele secției de baschet SCM Timișoara

Când jucăm?

Share This