Una dintre cele mai importante jucătoare din baschetul românesc Monika Brosovszky-Boriga își va face mâine o ultimă apariție pe teren. Într-un meci simbol, meciul de retragere care adună la sala  Constantin Jude din Timișoara o seamă de personalități ale baschetului, foste coechipiere, prietene, invitate ale Monikăi.

Monika Brosovszky SCM Timisoara vs BrasovO carieră activă dusă până după limita vârstei de 44 de ani ajunge la un final de gală, pentru care baschetbalista născută la Arad nu știe încă dacă este pregătită.

”Orice sportiv își dorește un meci de retragere, deși nu cred că este pregtit cu adevărat. Sunt onorată și mă bucur că oamenii de la Timișoara și în special Ilie Trițoiu s-au gândit la un astfel de joc. Înseamnă că nu am muncit degeaba și am ajuns la un final fericitde drum. Nici nu am cuvinte să descriu ceea ce simt: sunt plină de emoții, am sentimente amestecate…”

Monika Brosovszky

Federația Română de Baschet i-a oferit Monikăi Brosovszky titlul de ”Jucătoare a deceniului 2000-2010” celei ce a fost ani în șir căpitan al echipei naționale. Brosovszky a fost de șapte ori campioană a României, de patru ori cu Aradul (1994, 1998, 2011, 2013), orașul unde s-a născut și a început baschetul, și de trei ori cu Târgoviște (2007, 2009, 2010). A mai jucat în țară pentru gruparea din Sf. Gheorghe, iar în ultimul sezon și jumătate a îmbrăcat maioul alb-violet de la SCM Timișoara.

o bună perioadă a carierei (1998-2004) a petrecut-o la formația maghiară DKSK Miskolc, iar în sezonul 2004-2005 a fost legitimată în Spania, la Caja Canarias Las Palmas. Cu ambele echipe a participat în cupele europene.

La echipa națională de senioare, Monika Brosovszky a adunat 270 de selecții, cu prezențe la turnee finale de Campionat European, în 1995, 2001 și 2007. O evoluție memorabilă a avut-o în meciul cu Ucraina, din 18 septembrie 2001, la Orleans (Franța), când a reușit 34 (8×3) puncte, 6 pase decisive, 3 recuperări, ajuntându-le pe tricolore să se impună cu 86-67.

”Știam că tatăl meu își dorea foarte mult să joc la un nivel înalt, să fiu o baschetbalistă valoroasă. Asta mi-a dat forță, a lucrat în subconștientul meu și m-a ajutat să am o astfel de carieră. Orice fac, tata va fi mereu în amintirea mea”

Monika Brosovszky

Monika este fiica marelui fotbalist Ladislau Brosovszky, fost internațional, campion național și golgeter, cu UTA, trecut în neființă la vârsta de doar 39 de ani.

Meciul de retragere al Monikăi Brosovszky va avea loc vineri, 7 septembrie, de la ora 19,00, la sala Constantin Jude din Timișoara, și va opune All-time team și Timișoara team, echipe ale căror componențe le găsiți AICI.

Când jucăm?

Share This